Sajtos pogácsa 2016
Többen kérték az Árnyas napközis táborban készült kemencés sajtos pogácsa receptjét. Eme óhajnak teszünk itt most eleget. Íme...
SAJTOS POGÁCSA
Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg margarin
1 dl étolaj
1 dl tej az élesztő felfuttatásához
4-5 dkg friss élesztő
2 teáskanál cukor
3 teáskanál só
1 tojás
15 dkg reszelt sajt a tésztába + 5 dkg a tetjére
Elkészítés: Végy egy nagy fateknőt! Ha nincs, jó a gyúródeszka vagy egy tál. Beleszórjuk a lisztet.
A tejet meglangyosítjuk, belekeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt.
10 - 15 percig állni hagyjuk, míg felfut.
A vajat megolvasztjuk, a liszthez keverjük, majd beletesszük az olajat, a sót, a felfuttatott élesztőt és a tojás sárgáját. A reszelt sajtot hozzágyúrjuk. A tészta lágy lesz, de nem szabad plusz lisztet hozzáadni!
Pihentessük a tésztát fél órát a hűtőben, majd még egyszer átgyúrjuk. Nyújtsuk ki, és szaggassunk pogácsákat belőle.
A tetejét kenjük meg a tojás fehérjével, szórjuk rá a sajtot, és kemencében kb. 15-20 percig, sütőben 180 fokon süssük kb. 30 percig.
Ha megsült, megesszük.
Jó étvágyat!