ÁrnyasnetÁrnyas BölcsődeBölcsődei élet → Ünnepeink, hagyományaink

Ünnepeink, hagyományaink

“Az élet gazdagabb lesz,
ünnepibb és emberibb,
ha megtöltöd a hétköznapok percét a rendkívülivel,
az emberivel, a jóindulatúval és az udvariassal;
tehát az ünneppel.”
(Márai Sándor)

Szüret

Szeptember végén mi is megtartjuk saját szüreti mulatságunkat: a csoportokban a gyerekek először szőlőt szemeznek, mindig izgalmas játék a szőlőszemek leválasztása a szárról. Utána a komoly erőt igénylő préslés következik, a kicsik a csűrben kézzel és szőlőpréssel mustot “fakasztanak”, melyet végül jóízűen el is fogyasztanak.Mihály napi vásár

Réges - régen ez egy kiemelkedően fontos napnak számított. A Szt. György napján kihajtott állatokat Szt. Mihály napján terelték vissza védett helyükre.
A pásztorok e napon számoltak el gazdáikkal, s kapták meg bérüket. Ha jól helyt álltak, újra megkötötték velük a következő egy évre a szerződést.
E fontos eseményt vigalommal, mulatsággal, vásárral ünnepelték meg.

E napon az Árnyas Óvoda és Bölcsőde udvara népesedik be vásározók sokaságával, hogy felelevenítsék a Mihály napi vásár hagyományát, felidézzék a régmúlt idők hangulatát.
A vásáron a gyerekek kínálják az előző napokban saját kezűleg lelkesen készített portékáikat, melyben a bölcsis apróságok is szorgalmasan kivették részüket. Programok, finomságok teszik még kellemesebbé e napot.

Márton-nap

Amikor kezd besötétedni, a bölcsőde udvarát egyre több színes lámpás világítja meg. A délelőtt folyamán elkészített töklámpások is elfoglalják helyüket a bejáratnál, utat mutatva a családoknak. A gyerekekkel közösen alkotott lámpásokkal kivonulunk az udvarra, közben a népszokáshoz kapcsolódó énekeket dalolunk és verseket mondunk. Az udvart átkutatjuk hátha a manók eldugtak valamilyen ajándékot a gyerekek számára, majd libazsíros kenyeret eszünk, hogy az elkövetkező évben ne éhezzünk, az új bor helyett pedig jó meleg teát iszogatunk.

Adventi készülődés

Nálunk már hagyomány, hogy az adventi időszakban a nagy adventi zsákunk minden nap meglepetést tartogat a gyerekek részére a karácsonyi ünnepig. Adventi koszorút készítünk, amin együtt gyújtunk meg a gyertyákat a gyerekekkel, mézeskalácsot sütünk és nagy titkolózás közepette a gyerekek gyönyörű ajándékokat alkotnak a szüleiknek.

Mikulás

A Mikulás minden évben ellátogat a bölcsődénkbe, ahol a gyerekek már izgatottan várják őt. A piciknek a teraszról integet, a bátrabbakkal beszélget egy kicsit és zsákjából előkerül a sok gyümölcs, amit tízóraira közösen elfogyasztanak. Amíg délután alszanak a gyerekek, a Mikulás visszalopózik és a kis csizmákat megtölti sok-sok finomsággal.

Karácsony váró ünnepség

Délelőtt nagy a sürgés-forgás, mert délután vendégeket várunk: eljönnek az anyukák, apukák és a testvérek, talán a nagyszülők is meglátogatnak minket. Kis „szakácsainkkal” finom kókuszgolyót készítünk amit többször meg is kóstolunk, hogy biztosan nem hiányzik-e belőle valami.
Délután ünnepi ruhába öltözünk, gyönyörű dalokat énekelünk, zenélünk, bábozunk miközben a másik szobában készülődik valami. Egyszer csak kitárul az ajtó és sok-sok csillagszóró világítja meg a szobát, melyeket az anyukák és apukák gyújtanak meg. A gyerekek nagy-nagy szeretettel átadják az ajándékot a szüleiknek, majd következik a közös ajándékbontás, hiszen minden évben sok-sok ajándék lapul a bölcsőde karácsonyfája alatt is.

Farsang

Bölcsődénkben a farsang egész napos program. A gyermekek már érkezéskor jelmezbe öltöznek, amit akár délután újra felvehetnek, ha kedvük tartja. Nálunk nemcsak a gyerekek, hanem a gondozó nénik is jelmezt öltenek, így várják a gyerekeket.
Délelőtt az óvodában az óvó nénik meseelőadását nézzük meg az ovisokkal közösen, majd a bölcsiben fánkot sütünk.
A délutáni pihenés után ismét mulatozás, tánc, móka, kacagás várja a gyerekeket.Március 15.

Az ünnepi készülődés során a gyerekek elkészítik nemzeti zászlójukat és a meghívókat a szüleiknek.
Délután az óvodában tartott megemlékezésen a szülőkkel együtt veszünk részt. Megtekintjük a nagycsoportosok ünnepi előadását és néptánc (verbunkos) bemutatóját, amit a huszárok felvonulása és bemutatója követ. Az ünnepség végezetével a gyerekek megsimogathatják a lovakat, sőt a bátrabbak akár a hátukra is ráülhetnek.Húsvét

Húsvétra a gyerekekkel tojásokat festünk különböző technikákkal és ajándékot készítünk a szülőknek. Mi nemcsak várjuk, hanem meg is látogatjuk az Árnyas-kertben élő nyuszikat, finom falatokkal megetetjük őket, majd a bokrokban megkeressük az elrejtett húsvéti ajándékokat.

Föld napja – április 22.

Április 22-én, a Föld napján az Árnyas-kertben töltjük a délelőttöt. Megnézzük a veteményes kertet és az állatokat. Az óvodások ilyenkor virágba borítják az óvodát, melyen mi is részt veszünk.
A természet védelmét nagyon fontosnak tartjuk. Egyik törekvésünk, hogy már kisgyermek korban megalapozzuk a környezettudatos magatartást és életvitelt.Madarak-fák napja

“...évente egy nap szenteltessék a madarak és fák védelmében.”
Ez az idézet Herman Ottótól, a sokoldalú magyar tudóstól származik, aki természettudományos munkássága mellett a magyarság hagyományos, ősi műveltségét, népi mesterségeit is kutatta és leírta. Ő alapozta meg a tudományos madárkutatást Magyarországon a Magyar Ornitológiai Központ megalapításával. 1906 óta a természet ünnepeként tartjuk számon május 10.-ét. Az emberek már ősidők óta különös vonzalmat éreznek a madarak és fák iránt. A “Madarak és Fák Napja” mégis az egész természet ünnepe, amikor mi, emberek azt ünnepeljük, hogy testvérei vagyunk minden élőlénynek a Földön.

Erre az alkalomra papírgyűjtést szervezünk a bölcsődében és az óvodában, amelynek célja, hogy az újrahasznosított papírhulladékkal minél több fát mentsünk meg a kivágástól.
Megfigyeljük az udvarunkon lakó különböző madarakat és megnézzük az oduinkat, hogy a cinke fészekben kikeltek-e a tojások.

Anyák napja

Egyik legszebb ünnepünk. Május elején a gyermekek kedves kis műsorral lepik meg az édesanyákat. A kicsinyek nagy örömmel készítik el a meglepetést anyukájuk részére. Virágot ültetünk, amit locsolgatunk, szeretgetünk, míg az ünnep el nem jön és ezzel köszönjük meg a gondoskodást és az odaadást. Finom süteményt gyúrunk, amivel megvendégeljük az édesanyákat.

Gyereknap

Egész délutános programot szervezünk a családok részére. Az apróságok együtt táncolhatnak a “táncházban“a szülőkkel. Ugrálóvár, lufik és sok meglepetés várja a gyerekeket ezen a napon, melynek mindig nagyon örülnek a gyerekek. A gondozónénik és dajkanénik különböző finomságokkal vendégelik meg a picinyeket és a szülőket.Búcsúuzsonna

Az óvodába menő gyermekektől búcsúzunk el ezen az ünnepen, melyen a családok is részt vesznek. A gondozónők kis batyuba “útravalót” készítenek a gyerekeknek, amit sok szeretettel nyújtanak át a “nagy útra indulóknak”. Ezt követi a búcsúuzsonna, mely sok finomságot tartogat a számukra.

Film
Videó Bölcsöde
Hírlevél feliratkozás
e-mail cím:
Legfrissebb cikkek