ÁrnyasnetÁrnyas ÓvodaAktualitások → Húsvéti vendégváró falatok

Húsvéti vendégváró falatok

Az elmúlt napokban rengeteg finomság készült az Árnyas sütödében. Ezennel megosztjuk veletek ezek receptjeit, hátha sikerül egy - két jó ötletet adnunk a húsvéti vendégváró asztalra.

KALÁCS

Hozzávalók:

30 dkg finom liszt
1,5 dkg élesztő
5 dkg cukor
1 kk só
1 db tojás
0,5 dl tej ( langyos az összeállításhoz )
10 g szeletelt mandula vagy leveles tészta vagy tökmag a csőrnek
1 teáskanál cukorgyöngy vagy szemes bors vagy mazsola a szemekhez
1 db tojásfehérje (a ragasztáshoz)
1 db tojássárgája (a tetejére)

Gondolom meglepő, hogy egy kalácsnak szeme és csőre van. Megnyugtatok mindenkit, hogy ez csak akkor következik be, ha a tésztából csibét alkotunk. Amennyiben hagyományos formában gondolkodunk, természetesen azokra az összetevőkre nem lesz szükség, amelyek a pipi alkatrészei (gondolok itt a szemre, csőrre ).

Elkészítés: Az élesztőt a tejbe tesszük, cukorral, sóval felfuttatjuk. Összegyúrjuk a tésztát és eltesszük aludni kb. 1,5 órára.
Ha megkelt, kis kígyókat sodrunk, kis labdákat gömbölyítünk. A kígyókat megformázzuk, mint egy fityiszt. Bekenjük a fehérjével, hozzáragasztjuk a fejet ( azt is megkenve.)
Díszítjük és várunk még fél órát, hogy tovább keljen.
Sütés után megesszük.

POTYOGTATÓS MEGGYES PITE

Hozzávalók

3 egész tojás
fél csésze olaj
fél csésze hideg tej
1 csésze kristály cukor
2 csésze liszt
1 cs. sütőpor
meggy

Elkészítés: A tojást a cukorral jól kikavarjuk, beleöntjük a lisztet, sütőport, olajat és a tejjel együtt összedolgozzuk.
Kivajazott, kilisztezett tepsibe beleöntjük, a tetejére rápotyogtatjuk a meggyszemeket. Előmelegített sütőben 200 C fokon megsütjük.

MEDVEHAGYMÁS RUDACSKA

Hozzávalók

1 kg liszt
1 tojás
2,5 dl olaj
5 dl langyos víz
1 instant élesztő

apróra vágott medvehagyma

Elkészítés: A tésztához valókat összegyúrjuk és hűtőszekrényben legalább 1 órát pihentetjük.
A tésztába ízlés szerinti mennyiségben tesszük a medvehagymát, de helyettesíthetjük lila hagymával, de oregánóval vagy más fűszernövénnyel is kiváló.
A rudacskák tetejére szórhatunk szezámmagot, apróra vágott mogyorót stb.
A megformált rudacskákat 180 C fokon kb. 20 perc alatt készre sütjük.

KÓKUSZGOLYÓ

Hozzávalók

50 dkg darált háztartási keksz
10 dkg vaj
3 ek kakaó
20 dkg porcukor
baracklekvár
1 cs. kókuszreszelék

Elkészítés: A hozzávalókat egy tálban jól összedolgozzuk annyi lekvárral, hogy a massza jól formálható legyen. Nedves kézzel golyókat készítünk belőle és egyenként megforgatjuk őket a kókuszreszelékben. Hűtőben pihentetjük egy kicsit, aztán jól megesszük.

KUGLÓF

Hozzávalók

26 dkg liszt
26 dkg cukor
3 tojás
1 sütőpor
1 vaníliás cukor
1,5 dl víz
1,5 dl olaj

Mázhoz:
10 dkg cukor
2 - 3 ek málnaszörp

Elkészítés: a cukort a tojással jól elkavarjuk, hozzáadjuk a lisztet, sütőport, olajat, és a vízzel együtt összekeverjük.
Vajazott, lisztezett kuglóf formába öntjük. 180 c fokon kb. 50 percig sütjük.
A mázhoz a cukrot a szörppel lassú tűzön megolvasztjuk és a kuglófra locsoljuk.
A képen látható többi kellék már csak a fantázia és a kreativitás részét képezi.

Jó étvágyat!

Hírlevél feliratkozás
e-mail cím: