ÁrnyasnetÁrnyas TanuszodaAktualitások → Aranyhalak az Árnyas tengerén

Aranyhalak az Árnyas tengerén

Ismét eltelt egy fél év az idő folyamán, s eljött az alkalom, hogy az Árnyas halacskák megmutassák szüleiknek, hogyan fickándoznak a nagy kék víz habjai között.


Az évek során bőséges tapasztalatot szereztem afelől, hogy itt a gyerekek úgy élnek, mint aranyhalak a vízben, vidáman, szabadon, boldogan és aktívan, de most ez a tézis nemcsak átvitt értelemben, hanem szó szerint is bizonyításra lelt.

Az minden héten kétszer látható, hogy a gyerekek kis zsákocskával kezükben vonulnak át az Árnyas udvarán, s lépik át a Tanuszoda ajtaját. De hogy mi történik utána, az némiképp rejtve marad. Az óvoda eseményeit a fényképezőgép szemével folyamatosan nyomon kísérjük, s a látvány mindig magával is ragad. Az uszoda azonban más hely.

A sportok általában, így az úszás is az életnek nem az a területe, ahol gyorsan, egyik napról a másikra lehet látványos eredményeket elérni, hanem apránként, szorgos, folyamatos, kitartó munkával juthatunk lépésről lépésre előre. Ez olyan, mintha egy virág fejlődését néznénk. Ha egy órán vagy akár órákon keresztül figyeljük, nem látunk változást, legfeljebb csak gyönyörködhetünk benne, pedig ha növekedésének folyamatosan rögzített gyorsított felvételét nézzük kiderül, hogy ez idő alatt is mennyi minden történt. Ha viszont csak a kezdő és a vég pontokra fókuszálunk, akkor érzékelhető, hogy mekkora fejlődésen ment növényünk keresztül. A magból gyönyörű virág lett.

Számomra ilyen a sport is, és ezt lehet tapasztalni a fél évente megtartott úszó bemutató órákon is. Ennyi idő már elég ahhoz, hogy lehessen látni az apró halacskák vízi tudásának gyarapodását.

Bevallom, kerek szemekkel ámultunk a fényképezőgéppel együtt azon, amit láttunk. Olyan ügyesen fickándoztak a gyerekek a mély vízben, hogy még az aranyhalak is irigykedve kukucskáltak be a tóból! Vidáman, magabiztosan, bátran rótták a köröket, ugráltak nagyokat, lebegtek, merültek alá, figyeltek és fegyelmezetten hajtották végre utasításokat. A sport fegyelemre tanít, de természetesen a tanulás akkor igazán hatékony, ha élvezzük, szeretjük is azt, amit csinálunk. Főleg az ilyen kicsi gyerekeknél fontos szempont ez, hiszen az első élmények komoly hatással vannak életük későbbi alakulására.


A komoly munka mellett nem is marad el a játék, a hullámzó hajó, a palacsinta, a tenger fenéki kincsvadászat, a vízen járás, a barlangi búvárkodás, a vonatozás és még sorolhatnám, mennyi érdekes és mókás feladat várja mindig a kis úszó növendékeket. Kedves, biztató szavak s a sok színes kellék még a legapróbb, legfélszegebb manókat is becsalogatja a vízbe, s hamarosan őket is átmozgatják a kacagás és a pancsolás vidám hullámai.

Reméljük nemcsak az Árnyas aranyhalai élvezik az úszó leckéket, hanem szüleik is büszkén nézték a bemutató órákon ügyes gyermekeik vízi tudományát.

Fotóalbum


Fotóalbum


Hírlevél feliratkozás
e-mail cím: