ÁrnyasnetÁrnyas TúraTúráinkról → Gyalogos túra

Gyalogos túra

Nevelői programunkban alapvető szerepet kap a gyerekek rendszeres mozgásra, egészséges életmódra nevelése, a természetjárás iránti igény felkeltése, környezetünk, s a benne élő állat - és növényvilág szeretete, tisztelete, szűkebb lakóközösségünk megismerése. Célunk, hogy számukra is fontossá váljék a hely, ahol élnek, becsüljék s védjék e táj értékeit, törekedjenek az ember és a természet harmóniájának megőrzésére, s környezettudatos magatartásukkal óvják Földünket. A jövő az Ő kezükben van!

Ennek érdekében rendezzük meg nyári táborainkat, a Madárovi foglalkozásokat, melyek során bebarangoljuk Veresegyház gyönyörű természeti helyeit, megismerjük élővilágukat. Ovis csoportjaink is gyakran indulnak útra, s veszik nyakukba az erdei ösvényeket, beszippantva a természet friss illatát, szemet gyönyörködtető látványát.
Alapítványunk célja azonban az is, hogy ne csak az óvodánkba járó gyermekekkel csatangoljunk, hanem a szüleiket is a természetbe hívjuk egy-egy túra erejéig.


De jó itt megpihenni!
Szeretnénk Veresegyház rendkívül gazdag természeti környezetét bemutatni intézményünk "lakóin" túl az itt élőknek és a távolabbról érkezőknek egyaránt. Gyalogos teljesítménytúráinkon minden korosztályra gondolunk.
Első „nekigyaloglásra” a legkisebbek csak egy kisebb sétát tesznek az erdőben, akár szülőkkel, akár vezetővel. A nagyobbak már beljebb is merészkedhetnek a „vadonba”, míg az igazán komoly kihívást keresők számára egy közel 40 kilométeres túra kerül kijelölésre. Látnivaló akad bőven, hiszen a városon belül is páratlan természeti értékek és látványosságok rejtőznek.

Trianon emlékmű
Veresegyház bővelkedik látnivalókkal, szebbnél szebb kiránduló helyekkel. Sokan nem is sejtik, hogy a város határában mennyi gyönyörű erdő, rét, tó csalogatja a természet kedvelőket.
Az egyik igen népszerű kiránduló célpont a Margita. A Hegyek térségéből pár perces, kellemesen emelkedő úton juthatunk fel ide, de Szada irányából is könnyen megközelíthető. A domboldali tisztásra felérve az I. Világháborús emlékmű mellől csodálatos panoráma nyílik Veresegyházra. Egy kicsit följebb kaptatva pedig a környék legmagasabb pontját érhetjük el, a 344.2 méteres tengerszint fölötti magasságon fekvő Margita kilátót. Ez a henger alakú, magas vasbeton építmény a közhiedelemmel ellentétben nem kilátó, hanem egy geodéziai mérőtorony. Elvben tilos felmenni benne, mert veszélyes, nem a nagyközönség számára készült. Viszont fentről a kilátás nagyon szép.

Kilátás a környék legmagasabb pontjáról, a Margitáról

Onnan egy ideig csak lefelé visz az út, ám a sárga és piros turistajelzésen cseppet sem lesz unalmas a menet, hiszen magaslesek szegélyezik az utat. Szerencsés esetben akár őzeket, vaddisznókat és muflonokat is lehet látni.
Babatvölgybe érve megnézhetjük a Szent István Egyetem tangazdaságát, mely 300 hektárnyi területen ökológiai gazdálkodás megvalósításával kísérletezik, 7 hektáron pedig biokertészetet üzemeltet. Őshonos állatok tartásával is foglalkoznak, s nagy területen lovakat is tenyésztenek a homokon, amivel a terület vastagon borított.
Ezt követően egy nagyobb kaptató után eljutunk Domonyvölgybe, ahol a horgásztavak kínálnak látnivalót. Majd a túra végén ismét egy hosszú emelkedő következik, hogy Erdőkertes szélét érintve térjünk vissza Veresegyházra, az Árnyas Óvodához és Bölcsődéhez.

Fotóalbum


Fotóalbum


Film
Videó Túra
Hírlevél feliratkozás
e-mail cím: