ÁrnyasnetÁrnyas TanuszodaBaba-mama úszás → Mi a babaúszás?

Mi a babaúszás?

A babúszás egy korai vízhez szoktatási forma, és egy testmozgás, ahol a szülők közreműködésével, a búvárreflexre építve, 3 hónapos kortól megtanítjuk a babáknak a merülés számos formáját, valamint a vízben való önálló helyváltoztatást, kialakítva ezzel egy szoros, bizalmas viszonyt a vizes közeggel.


VISSZATÉRÉS: Mindannyian a vízből jövünk. A babák, akik nem is olyan rég az anyaméh ölelésében a magzatvízben lubickoltak, ismerősnek találják a vizes közeget. A víz alá a hangok úgy szűrődnek be, mint azelőtt anya pocakjába. Még él a búvárreflex, mint csecsemőkori reflex, ami segíti a merülés tanulását: ha arcukat víz éri, zárják a légutakat. Hogy ezt a vízzel való ősi, szoros kapcsolatot előnyükre tudjuk használni, a 3 hónapos védőoltás beadása után minél hamarabb várjuk a babákat!

SZABADSÁG: A néhány hónapos kisbabák a szárazföldön még igencsak kevés mozgást tudnak kivitelezni. Azonban a víz felhajtó erejének köszönhetően kis testüket itt nem kell megtartani, így szabadon, a tér minden irányába mozgathatják kezüket-lábukat. ezáltal sokkal könnyebb a hely-, és helyzetváltoztatás. Sokszor előfordul, hogy a babák, akik még csak nem is kúsznak, a vízben teszik meg az első 10-20-30 cm előrehaladást, lábukkal hajtva magukat. S mozgásszabadság élménye nyújtott öröm látszik kis arcukon, és visszatükröződik a szülőkén is.

FEJLŐDÉS: A babák, a víz fent leírt támogató hatásának köszönhetően olyan mozgásformákat tapasztalnak meg, amit később a szárazföldön is alkalmazni próbálnak. S mivel a vízben testük legnagyobb szabadságfoka mellett késztetjük őket mozgásra, ezáltal izomerejük, mozgáskoordinációjuk is fejlődik.
A hullámzó víz instabil környezete fejleszti az egyensúlyérzéket. Az énekekre, mondókákra végzett ritmikus, ciklikus mozgások fejlesztik a ritmusérzéket. S ez mind-mind visszahat az idegrendszerre. Babád tehát nem csak jobb mozgásúvá, hanem érettebb idegrendszerűvé is válik.

A csoportos foglalkozás hatásaként szabálykövetést, alkalmazkodást, egyéb szociális képességeket is tanulunk. A víz alatt fejlődik a tüdő kapacitása. S a tiszta, meleg, zárt közösség által használt uszodai környezetben gyengéden trenírozzuk a szervezet alkalmazkodóképességét, pl. hőmérsékletváltozáshoz, így fejlődik az immunrendszer is.

CSALÁD: Sokaknak kellemes családi program ez; míg a hétköznapi órákra inkább anyukákkal érkeznek a babák, hogy egy bensőséges, érintésekkel, ölelésekkel, mosolyokkal, énekekkel, játékokkal töltsenek együtt, addig a hétvégi órák gyakran az apukák tenorjától hangosak, aki nemcsak örömmel követik babájuk fejlődését a vízben (hisz nekik a hétköznapokból tán kevesebb jut), hanem inspiráló „edzéseket” tartanak csöppségeiknek. Ezekre az órákra gyakran elkísérik az apa-fia/lánya párost az anyukák, testvérek, nagyszülők, hogy a partról szurkoljanak mosolyogva, izgulva, néha kacagva.

KÖZÖSSÉG: Nemcsak a babák, de a szülők is új kapcsolatokra tesznek itt szert, melyek a mindennapi, legegyszerűbb kérdések megvitatásában is segíthetnek (Te hol veszel pelenkát? Hány hónapos kortól adhatok neki céklát?...), de akár évekre szóló szoros barátságokká is alakulhatnak. Jó látni, hogy a szülők, akik 3-4 hónapos elsőszülöttjük óráján találkoznak először, később együtt tolják a babakocsit a veresi piacon, majd 1-2 évvel később kistesókat hoznak babaúszásra, míg a(z akkor már) nagytesók a medence partján bandáznak.

BIZTONSÁG: A rendszeresség, a ritmus a baba, és családja életében kiszámíthatóságot jelent. Már ekkor elkezdődik egy „kicsi, fegyelmezett sportolócska” nevelése. Az „úszó babák”, és családjuk korán megismerkednek a víz sajátosságaival, saját képességeikkel, és korlátaikkal ebben a közegben, és az uszodai, vízparti biztonsági szabályokkal. E tudással felvértezve a babaúszós babák szülei már az első gyerekes wellness-hétvégén, vagy vízparti nyaraláson nyugodtabban dőlhetnek hanyatt.

ÉS PERSZE ÚSZÁS: A babák apránként megtanulnak merülni, lebegni, a vízben előre haladni, siklani, később lábtempózni, levegőt venni, s ezzel a tudásukkal észrevétlenül nőnek bele az úszásoktatásba. 4-5 éves korban, amikor az „igazi” úszásoktatásra kerül sor, az évek folyamán kialakított bizalmas viszony a vízzel, s a benne érzett otthonosság nagy-nagy előnyt jelent ezeknek a gyerekeknek.

Film
Videó Tanuszoda
Hírlevél feliratkozás
e-mail cím: