ÁrnyasnetÁrnyas TanuszodaFoglalkozások → Foglalkozások

Foglalkozások

Február 01.-től a Varázsuszi lelkes oktatói tanítják az Árnyas Tanuszoda lelkes növendékeit, hogy az ide járó kis halacskák egyre messzebb juthassanak a vízimádat és az úszó tudományuk fejlődésének útján, s igazi nagy cápák váljanak belőlük.
A vízi foglalkozások palettája folyamatosan bővül, melyekkel örömmel állunk vendégeink rendelkezésére.

Az úszás foglalkozások korcsoportonként és tudásszint szerint működnek:
- Babaúszás (3 hó – 2 év)
- Játékos vízhez szoktatás( 2 év – 4 év)
- Úszásoktatás ( 4 év – 10 év ill. felnőttek részére)
Apró Cápák: 5 év körüli, szülő nélkül pár alkalom óta úszók
Kis Cápák: 5-6 éves, régebb óta szülő nélkül úszók, edzők még a vízben segítik őket
Cápák: 5-6 éves, régebb óta szülő nélkül úszók, edzők már csak a partról irányítanak
Szuper Cápák: 6-7 éves kis bajnokok. Egy óra technikai edzés az Árnyasban és egy óra edzés a veresi uszodában

További foglalkozások:
- Hidroterápiás rehabilitációs gimnasztika (HRG) – sérült és fogyatékkal élő gyermekek fejlesztése
- Szinkronúszás ( 4. ill. 6 éves kortól )

Tervezett foglalkozások 2012. áprilistól:
- Aquanatal
- Rehabilitációs vízi torna
- Anyák tánca
- Vízi torna nagyiknak és papáknak

1. Babaúszás

A babák az első védőoltás beadása után, vagyis 3 hónapos kortól kezdhetik a babaúszást. Ekkorra válik elég éretté az immunrendszerük a közös fürdőzésre.
Mi is a babúszás? „a vízhez szoktatás egy korai formája, amely mindig igazodik a baba korához és motoros képességeihez, mondókákkal, énekekkel kísért többszintű játékos mozgástanulás, amely később az úszástanulással folytatódik.”
Miért jó? A csecsemőknek a vízben könnyebbé válik a mozgás, a szárazföldön még korlátozott mozgáspályákat itt könnyedén használják. A víz segíti a szervrendszerek, tüdő, keringés fejlődését. A csoportos foglalkozás segíti a szocializálódást, erősíti az immunrendszert.
Ezek mellett azonban a legfontosabb az az élmény, amit átélhetünk, amikor
- a három hónapos, törékeny gyermekünket két tenyerünkre fektetve a vízen lebegtetjük. Arcunk, szinte összeér az övével, halkan énekelünk neki, miközben kis testét hintáztatva simogatjuk a vízzel.
- vagy a kis örökmozgó kúszni-, mászni tudó manónk a medence partjáról, hívásunkra, de önálló, saját elhatározásából bedől a vízbe és lábaival rúgkapálva, felénk úszik.
- a másfél-két éves gyerekek fejest ugranak, métereket úsznak, és mi ott várjuk őket a víz alatt.

2. Játékos vízhez szoktatás

A babaúszás folytatásaként a szülő aktív részvételével játékos formában barátkozunk a vízzel, a mozgással. Ezeken a foglalkozásokon részt vehetnek teljesen kezdő gyerekek és a babaúszást pici koruk óta űző
kis úszóbajnokok is.
A másfél-két éves gyerekek játékokon, énekeken keresztül sajátítják el az úszást előkészítő, megalapozó mozdulatokat, légzés technikákat, bátorságot szereznek, megismerkedhetnek az úszásoktatás során használatos eszközökkel. Három éves korukra készen állnak az úszástanulásra. Siklanak, lebegnek és búvárkodnak, fegyelmezettek és imádják a vizet. Bátran ugranak a vízbe, akár fejest is.

3. Úszásoktatás

A Varázsuszi több szinten foglalkozik a legkisebbek úszásoktatásával, a sportág, ill a rendszeres testmozgás megszerettetésével.
4 éves kortól kezdhetik a gyerekek az úszás alapjainak elsajátítását
több csoportban, több szinten.
A csoportok létszáma maximum tíz fő (két oktatóra).

Természetesen minden korcsoport más és más oktatói segítséget igényel.
A legkisebb, ill. legkezdőbb csoportoknál az oktatók is a vízben vannak, így segítve a kicsik vízbiztosságának kialakulását. Ahogy nőnek, ügyesednek a gyerekek, úgy lesz egyre kevésbé szükség erre.
Kezdetben sok játékkal, a vízzel való megbarátkozás, biztonságérzet megszerzése, az edzők megismerése (és persze az edző részéről a gyerkőc megismerése), megszerettetése a cél.
Az oktatás alatt használatos eszközök, az úszás alapjainak elsajátítása után a kar és lábtempók összekötése, a technika finomítása, később az edzettség szintjének növelése a cél.
Az oktatói csapat célul tűzte ki maga elé az úszás megtanítása mellett a víz játékos meghódítását is, a családok „megmozgatását” (táborok alatt játékos sportolási lehetőségek: úszás, lovaglás, kalandparkok, játék), kis közösségek, barátságok létrejöttének segítését (táborokban, kirándulásokon).

4. Hidroterápiás rehabilitációs gimnasztika

A HRG módszer 1994 óta levédett magyar rehabilitációs eljárás egészséges gyermekek részképességeinek fejlesztésére, ill. sérült gyermekek, babák, felnőttek terápiás kezelésére.
A módszer az idegrendszer kéreg alatti szabályozásának érését segíti elő.
A mozgás, a figyelem, a „szófogadás”, a beszéd, a beilleszkedési és gondolkozási folyamatok komplexen megfigyelhető javulása jelzi a HRG-terápia sikerességét és hatékonyságát.
Már 6-8 hónapos (volt koraszülött, szülés közben / után agysérülést szenvedett, lelassult pszichomotoros fejlődésű, eltérő izomtónusú, mozgásában elmaradott) kortól alkalmazható.
Nagyon fontos az iskolaéretlen gyermekek intenzív HRG-fejlesztése is
A 6-8 éves speciális nevelési szükségletű (diszlexia, diszgráfia, diszkalkúlia), illetve speciális általános iskolák tanulóinak is indokolt.
A módszer sikeresen használható mozgássérült, értelmi / halmozott fogyatékossággal élők, autista gyermekek esetében. Nagyon jó eredményeket érünk el olyan felnőtt korú agysérültekkel (baleset, tumor, agyvérzés...) , akiknél kiterjedt funkciócsökkenés lett a sérülés következménye (mozgáskorlátozottság, beszédzavarok, a kognitív funkciók beszűkülése, szociális problémák).

5. Szinkronúszás
vízi balett 4, ill. 6 éves kortól

A szinkronúszás oktatása kétféle formában történik.
A délelőtti órákra(sportági felkészítő órák), már 4 éves kortól járhatnak a vízben pörögni, forogni, ugrálni, balettozni szerető KISLÁNYOK. Nekik ízelítőt kínálunk, a foglalkozások célja a vízbiztonság kialakítása, a sportág bemutatása, alap mozdulatainak megtanítása.
Az órákon szárazföldi torna (játékos, zenés nyújtás, erősítés), ill. vízi óra egyaránt szerepel.
Időtartama: 45 perc
Óvodákból külön, biztonsági öves kisbusszal, szállítjuk a gyerekeket.
(egy óvodából minimum kilenc gyermek jelentkezése szükséges)

Délutáni edzések: 6 éves kortól várjuk a sportág iránt érdeklődő kislányokat.
Az edzések 1.5 órásak, melyekben 45 perc torna (játékos, zenés nyújtás, erősítés), ill. vízi óra egyaránt szerepel, mely szintén 45 perc.

Egyesületi keretek között, negyedévenkénti verseny lehetőséggel. Szárnyaink alól kinövő kis vízibalerínáinknak is továbblépési lehetőséget biztosít az egyesület veresegyházi, ill. budapesti helyszínein.

6. Aquanatal

„Az AquaNatal célja, hogy a vízi testmozgás és felkészülés holisztikus szellemiségű lehetőségét biztosítsa a nőknek testi-lelki egészségük megőrzéséhez a várandósság, a szülés és az anyaság idején. Speciális légzéstechnikával, (tánccal, vizualizációval, aerobic-kal, lazítással, és jógával)”

7. Rehabilitációs vizi torna

Sérülések utáni rehabilitációs vizi gyógytorna

8. "Anyák tánca"

Nyújtó, lazító, koreografált mozdulatokon alapuló vízi tánc

9. Vízi torna nagyiknak és papáknak

Általános, átmozgató, prevenciós vízi torna nagyiknak és nagypapáknak

Film
Videó Tanuszoda
Hírlevél feliratkozás
e-mail cím:
Legfrissebb cikkek
2017.06.08
2016.07.05
2016.06.22
2016.06.06
2016.06.03