ÁrnyasnetÁrnyas TanuszodaFoglalkozások → Foglalkozások

Foglalkozások

Az Árnyas Uszoda lelkes oktatói tanítják növendékeiket, hogy az ide járó kis halacskák egyre messzebb juthassanak a vízimádat és az úszó tudományuk fejlődésének útján, s igazi nagy halak váljanak belőlük.
A vízi foglalkozások palettája folyamatosan bővül, melyekkel örömmel állunk vendégeink rendelkezésére.

Az úszás foglalkozások korcsoportonként és tudásszint szerint működnek:
- Babaúszás (3 hó – 2 év)
- Játékos vízhez szoktatás( 2 év – 4 év)
- Úszásoktatás ( 3 év – 10 év ill. felnőttek részére)

1. Babaúszás

A babák az első védőoltás beadása után, vagyis 3 hónapos kortól kezdhetik a babaúszást. Ekkorra válik elég éretté az immunrendszerük a közös fürdőzésre.
Mi is a babúszás? „a vízhez szoktatás egy korai formája, amely mindig igazodik a baba korához és motoros képességeihez, mondókákkal, énekekkel kísért többszintű játékos mozgástanulás, amely később az úszástanulással folytatódik.”
Miért jó? A csecsemőknek a vízben könnyebbé válik a mozgás, a szárazföldön még korlátozott mozgáspályákat itt könnyedén használják. A víz segíti a szervrendszerek, tüdő, keringés fejlődését. A csoportos foglalkozás segíti a szocializálódást, erősíti az immunrendszert.
Ezek mellett azonban a legfontosabb az az élmény, amit átélhetünk, amikor
- a három hónapos, törékeny gyermekünket két tenyerünkre fektetve a vízen lebegtetjük. Arcunk, szinte összeér az övével, halkan énekelünk neki, miközben kis testét hintáztatva simogatjuk a vízzel.
- vagy a kis örökmozgó kúszni-, mászni tudó manónk a medence partjáról, hívásunkra, de önálló, saját elhatározásából bedől a vízbe és lábaival rúgkapálva, felénk úszik.
- a másfél-két éves gyerekek fejest ugranak, métereket úsznak, és mi ott várjuk őket a víz alatt.

2. Játékos vízhez szoktatás

A babaúszás folytatásaként a szülő aktív részvételével játékos formában barátkozunk a vízzel, a mozgással. Ezeken a foglalkozásokon részt vehetnek teljesen kezdő gyerekek és a babaúszást pici koruk óta űző
kis úszóbajnokok is.
A másfél-két éves gyerekek játékokon, énekeken keresztül sajátítják el az úszást előkészítő, megalapozó mozdulatokat, légzés technikákat, bátorságot szereznek, megismerkedhetnek az úszásoktatás során használatos eszközökkel. Három éves korukra készen állnak az úszástanulásra. Siklanak, lebegnek és búvárkodnak, fegyelmezettek és imádják a vizet. Bátran ugranak a vízbe, akár fejest is.

3. Úszásoktatás

Az Árnyas Uszoda több szinten foglalkozik a legkisebbek úszásoktatásával, a sportág, ill a rendszeres testmozgás megszerettetésével.
3 éves kortól egészen 9 éves korig várjuk a gyerekeket, ha a vízbiztonság megszerzése, és az úszásnemek elsajátítása a cél.
A csoportok létszáma maximum 8 fő.

Hitünk szerint nem csak az óvodás, hanem a kisiskolás korosztály fontos tevékenysége a játék, ezért ez minden órán megjelenik, a kicsiknél persze nagyobb mértékben, sok játékos eszközzel, míg a nagyobbaknál ezt inkább a játékos ügyességi feladatok váltják fel (merülések, egyensúlyfeladatok, akadálypályák...)
Az oktató testközelsége, személyreszabott figyelme, és a differenciált feladatok kicsiknél és nagyoknál is fokozzák a biztonságérzetet, és segítik a mozdulatok pontos kivitelezését. Így, mire a gyerekek "kinövik" az Árnyas Uszodát, már akár 3 úszásnem tudását is birtokolhatják, s eközben általános mozgásképességük, ügyességük is fejlődik.

4. Fejlesztő úszás

Bogi néni, mint konduktor és úszásoktató, a fejlesztő úszás két területével foglalkozik:
- Speciális nevelési igényű gyerekek úszásoktatása, mely az ismerkedési szakasz után személyre szabott keretek közt, személyre szabott módszerekkel és feladatokkal történik.
-Megkésett mozgás-, vagy beszédfejlődés, idegrendszeri éretlenség, mozgásszervi probléma esetén fejlesztő feladatok végzése a vízben, annak jótékony hatásait kihasználva(ezek a gyerekek persze sokszor "mellékhatásként" megtanulnak úszni...)

5. Felnőtt úszásoktatás

Soha nem késő!
Sok szülő, miután a partról nézi gyermeke fejlődését, rászánja magát, hogy bepótolja azt ami gyerekkorában kimaradt, vagy roszzul történt.
Szeretettel várjuk azokat a felnőtteket, akik rászánják magukat, hoyg megtanuljank úszni.
Ez egyéni, vagy páros keretek közt történhet.


6. Watsu

A kezelés testmeleg (34-36 fokos) vízben történik. A terapeuta a légzéseddel összehangoltan ringat, miközben finoman megnyújtja és átmasszírozza izmaidat, kimozgatja a gerincedet és az ízületeidet. A lágyan egymásba folyó mozdulatok képesek a testedet annyira ellazítani, ahogy más szárazföldi technikákkal ez nem lehetséges.

A Watsu intenzíven oldja a stresszes állapotokat, hatására javul az alvás minősége.Idegrendszerünk a szárazföldön jelentős mértékben koncentrál izmaink működésére, a súlytalanság állapotában lebegve viszont mentesül e feladat alól, mivel izomrendszerünk nincs terhelésnek kitéve. Ilyenkor hatalmas energiák szabadulnak fel, amelyek a szervezet öngyógyító folyamataira fordítódhatnak.

A testünkkel együtt elménk is felszabadul, álom és ébrenlét határán egy mélyen relaxált állapotba kerülünk, ahol eltűnik a külvilág, és már csak befelé figyelünk.

Film
Videó Tanuszoda
Hírlevél feliratkozás
e-mail cím: