Beszoktatás

A bölcsődei élet megkezdése sok szülőnek és gyermeknek az első olyan élmény, amikor a kicsi az édesanyjától fokozatosan elválva, új közösségbe illeszkedik be. Mindkettőjük életében nagy változás ez. Természetes, hogy minden szülő izgul a gyermekéért, hiszen legféltettebb kincsét készül rábízni valakire, akit még nem is ismer, ezért nem mindegy, hogy milyenek az első benyomások, élmények.

A kicsik beszoktatása a szülők, a gondozónők megbeszélésével, szülői jelenléttel történik.
Az általunk javasolt beszoktatási idő kb. két hét, amit nagyon óvatosan, fokozatosan kell kezdenünk. A kisgyermekeknek és Önöknek is szeretnénk segítséget nyújtani ezzel. Ez az idő le is rövidülhet de meg is hosszabbodhat, hiszen a beszoktatás főszereplője a kisgyermek, ő diktálja a tempót, az ő igényeihez igazodunk. Ezalatt az idő alatt a gondozónő fokozatosan átveszi a szülőtől a gondozási feladatokat (pelenkázás, etetés, itatás, öltöztetés, altatás, stb.) úgy, hogy közben a bölcsődében töltött időt folyamatosan növelik.

Sok szülő érkezik hozzánk azzal a meggyőződéssel, hogy az ő gyermekük biztosan könnyen be fog szokni a bölcsibe, mert imádja a gyerekeket. Más szülők pedig tele vannak félelemmel, aggodalommal, hogy mi lesz a gyermekükkel nélkülük, mert nagyon “anyás” a kicsi.

Tudnunk kell, hogy a bölcsőde egy teljesen más élethelyzet a kisgyermekek számára, mint amit eddig megszokott. Ott mindig volt számukra valaki, aki ismerős volt (anya, apa, nagyi, testvér, rokon, stb.). Ismerős volt a környezet, mindenképpen volt valami állandó, valami kapaszkodó.
Ezért nagyon fontos, hogy ne sürgessük a beszoktatás folyamatát!

Fontos, hogy pozitívan álljanak a bölcsődéhez, mert a kisgyermek a lelkével lát és érez! Amennyiben a gyermek bizonytalanságot érez a szülőn, sokkal nehezebb elnyerni a bizalmát.
Önök úgy tudnak legjobban a segítségünkre lenni ebben a folyamatban, ha nem mutatnak félelmet az új iránt, hisznek gondozónőjük szakértelmében, s ha bizonytalanok, félelmeik vannak, azt megbeszélik velünk.
A másik fontos dolog, hogy ne erőltessék rögtön az első találkozáskor gyermekükre a gondozónőt, hanem Önök játszanak még együtt a gyermekükkel úgy, ahogy otthon szoktak. A gondozónő ilyenkor a háttérből figyel, ellesi azokat a kialakult szokásokat, amelyeket a szülő alkalmaz a gondozás és a játék során. A gondozónő tudni fogja, mikor léphet be ebbe az intim szférába, mikor nem lesz tolakodó.

Közös sikerünkhöz figyelmükbe ajánlanánk még pár dolgot:

- A kisgyermek biztonságérzetéhez elengedhetetlen a pontosság és a rendszeresség, amivel a környezetében és az időben tájékozódni képes. Próbáljanak mindig azonos időben érkezni reggel és délután is amikor hazaviszik gyermeküket.

- Nagy segítséget jelenthet, ha gyermeküknek hoznak valamilyen kedves tárgyat (plüss állat, textil pelenka, stb.) otthonról, amihez ragaszkodik, ami szükséges a megnyugváshoz, az alváshoz.

- Természetes, ha kezdetben kevesebbet eszik, nem kell aggódniuk emiatt. Amikor érzelmileg stabilizálódik állapota, az étkezés is normalizálódni fog. Sőt, ha gyermekük eddig válogatós volt, ahogy figyelik társaikat, utánozzák egymást, Önök tapasztalni fogják a pozitív változást.

- Tudjuk, hogy az elválás nehéz, de kérjük, hogy az első szeretetteljes búcsúzások legyenek rövidek és határozottak.

Nekünk gondozónőknek is az a célunk, hogy a mindennapjaink a kicsikkel derűs, jó hangulatban teljenek. Megértjük és átérezzük aggodalmukat, hiszen mi is anyukák vagyunk, mi is átéltük már a gyermekeinktől való elszakadás érzését. Tudjuk, hogy ez nehéz és tisztában vagyunk vele, hogy legdrágább kincsüket bízzák ránk. Ehhez nagy bizalom kell, amit előre is köszönünk!

Film
Videó Bölcsöde
Hírlevél feliratkozás
e-mail cím:
Legfrissebb cikkek