ÁrnyasnetÁrnyas ÓvodaÓvodai élet → Fakultatív tevékenységek

Fakultatív tevékenységek

Angol
Óvodánkban a gyerekek játékos módon sajátítják el az angol nyelv alapjait, életkoruknak megfelelő csoportokban.
Az óvodás korosztályhoz közel álló kedves szereplők kalandjai, dalok és mondókák, színes mesekönyvszerű munkafüzet teszik emlékezetessé a tananyagot. Az oktatócsomagot képkártyák, poszterek, báb, történetkártyák egészítik ki, melyek segítségével motiváló foglalkozások részesei lehetnek a kis óvodások.

Gyógytorna
Csoportos formában, hetente kétszer valósul meg a kisgyermekek tornáztatása elsősorban megelőző célzattal. A foglakozásokat Kozmáné Keczán Judit szakképzett gyógytornász vezeti.(www.mobilgyogytornasz.hu) A gyakorlatok során a gyerkőcök játékos formában testtudatosságot tanulnak, erősítő és nyújtó gyakorlatokat végeznek a helyes testtartás megéreztetése céljából, illetve “lúdtalp”-tornát a bokasüllyedés kialakulásának megelőzésére, illetve kezelésére. Évente egyszer gyermek ortopéd orvos vizsgálja meg a gyermekeket az esetleges súlyosabb elváltozások kiszűrése érdekében, akiknél egyéni gyógytorna kezelés javasolt.

Hittan
Hetente egyszer, református hitoktatáson vehetnek részt a gyermekek – igény szerint- ahol kedves gyermekénekeket énekelnek együtt. A foglalkozások vidámak és szeretetteljesek. Alkalmanként más-más bibliai történetet hallgathatnak meg az ő életkoruknak megfelelően, amelyhez mindig kapnak egy, a történetet illusztráló színezőt, amit kifestenek és haza is vihetnek. A történetek segítségével a gyerekek megtanulhatják, hogy mi a jó és mi a rossz; milyen a helyes és követendő viselkedés, szóhasználat, magatartás és mi nem az.

Művészi torna
Óvodánkban hetente egyszer alkalmuk van az érdeklődő gyerekeknek művészi tornán részt venni. Ez a fajta torna segíti az egészséges és harmonikus tartás kialakítását, a mozgás megszerettetését.
Az óvodások foglalkozásai játékos formában történik, ahol a torna mozgásanyagán keresztül fejlődik az ügyességük, a koordinációs képességük. A gyermekek teste arányosan fejlődik, kialakul a szépérzékük, mozgásérzékük és formaérzékük. Megjelenik a tudatos légzés, mely segíti a mozgást. Kifejlődik ritmusérzékük és zenei hallásuk.
A művészi torna tökéletes alapképzést nyújt bármely egyéb tánc megtanulásához. A gyermekek az egyszerű mozgástól jutnak el az összetett komplex mozdulatokig.

Néptánc

Az óvodában történő néptánc foglalkozásnak fontos alapozó, mozgás és kordinációs készséget fejlesztő feladata van. A gyermekek megismerkedhetnek a néptánc alap motívumaival, az egyes tájegységekre jellemző tánc lépésekkel, hagyományokkal, szokásokkal, természetesen játékos módon. Különböző ritmusgyakorlatokkal, játékokkal, népdaltanulással fejleszthetők a gyerekek.
A népi játékoknak rengeteg fajtáját ismerjük. Az eszközös, mozgásos, vonulásos, rejtő-kereső, párválasztó játékok mind-mind más módon, más formában fejlesztik a gyermekeket. A körjátékok, táncok megtanítják a gyermekekkel, hogyan kell közösségben viselkedni, hogyan kell egymásra odafigyelni, vagy éppen segíteni egymást. A páros illetve szólisztikus táncok magabiztosságra nevelik a gyermeket, úgy, hogy ő azt talán észre sem veszi!

Úszás
Az úszás élettani hatásai rendkívül pozitívak már óvodáskorban is.
AZ úszás, mint mozgásos cselekvés, több dologban különbözik a szárazföldi mozgásanyagtól. A legszembetűnőbb különbség a sajátos közeg. Vízbe merülve a gyermek olyan fizikai hatásoknak van kitéve, melyet a szárazföldi mozgás során nem tapasztal. Az úszómozdulatok oktatásának megkezdése előtt hangsúlyt fektetünk az idegen közeg megismertetésére, az alkalmazkodási folyamatok kialakítására, valamint az otthonos viselkedés érdekében a vízben történő célszerű mozgás elsajátítására. Az úszás alaptechnikái már 5-6 éves korban taníthatók. Ennek egyik oka, hogy a gyors- és a hátúszás mozgásszerkezete a kisgyermek kúszó-mászó mozgásához hasonlít. Az úszómozgás tanítását megelőzi a vízhez szoktatás, amit akár kiscsoportos korban is elkezdhetünk.
Az úszás megmozgatja a test összes izmát és fejleszti az állóképességet.Ismétlődő mozdulatai növelik az izmok rugalmasságát, főként a váll, a csípőtájék és a térd izmait tartják kiválóan karban. Az ízületek terhelése szinte elhanyagolható a szárazföldi mozgáshoz képest.
Rendben tartja a gerinc stabil állásást, nyújtja az izmokat, és mindezen túl lelki békénk stabilizálódásához is hozzá járul. Jótékony hatása van a légzésszabályozásra és különösen ajánlott az asztmás betegek számára.

Film
Árnyas Óvoda bemutató film
Hírlevél feliratkozás
e-mail cím: