ÁrnyasnetÁrnyas ÓvodaÓvodai élet → Ünnepeink

Ünnepeink

Óvodánkban a tevékenységeket az évszakok és az ünnepek határozzák meg. Az ünnepek, jeles napok óvodánk életében kiemelkedő helyet foglalnak el. Az ünnepek megerősítik a hagyományokat, rendkívüliséget, különlegességet hoznak a hétköznapokba, a közös élmény erejével fokozzák az összetartozás érzését.

Megérkezett a Mikulás
Mikulás

A gyermekek várva várt napja, amikor eljön óvodánkba a Mikulás. Az óvó nénik minden évben egy bábelőadással kedveskednek a gyermekeknek. Az idén a Sampusz a krampusz mesét játszották el, melyet izgatottan figyeltek az apróságok. A bábozás jókedvre derítette a gyermekeket és a felnőtteket is egyaránt. Az előadás után a csoportok ablakaiból figyelték, hogy mikor érkezik már meg a jóságos Mikulás. A gyerekek énekétől lett hangos a környék, amikor felbukkant a Télapó az óvoda udvarán. Minden csoportot meglátogatott, ahol gyönyörű dalokkal, versekkel várták már a gyermekek. A csomag mellé minden ovis kapott pár kedves szót jutalmul, amiért egész évben nagyon jól viselkedett, szépen játszott.

Karácsony

Az óvodában minden évben a gyerekek, szülők, óvó nénik közösen ünneplik meg a Karácsonyt. Az ovis csoportok izgatottan, titokban készülődnek a nagy eseményre. A gyerekek kis műsorral lepik meg szüleiket, énekelnek, verselnek, mesét adnak elő. Az előadás végén az apróságok boldogan adják át saját készítésű ajándékaikat szeretteiknek.Március 15. nemzeti ünnepünk

Március 15. nemzeti ünnepünk, megünneplésével emléket állítunk a szabadság nemes eszméiért harcolóknak. Az ünnep lebonyolítását általában a nagycsoport szervezi, versekkel, dalokkal, néptánc (verbunkos) bemutatóval emlékezünk a magyar szabadságért harcoló katonákra. Az ünnepség keretén belül a gyerekek letűzik az általuk készített zászlókat az óvoda épülete elé. Az ünnepség záró eseménye a huszárok bemutatója, amit a szülőkkel együtt tekintünk meg.

A Föld napja

Április 22-én, a Föld napján a gyerekek segítségével virágba borítjuk az óvodát. Ezen a napon minden gyermek egy kis virággal érkezik, melyet közösen kiültetünk az óvoda udvarába. Környezeti nevelésünk azonban nemcsak ezen az egy napon foglalkozik a Földdel. Egyik törekvésünk, hogy már óvodás korban megalapozzuk a környezettudatos magatartást és életvitelt.

Anyák-napja

Május elején a gyermekek szívhez szóló ünnepi műsorral lepik meg az édesanyákat és a nagymamákat, ezzel köszönik meg gondoskodásukat és odaadásukat. Dalokkal, versekkel és saját készítésű apró ajándékokkal, virággal kedveskednek nekik ezen a gyönyörű ünnepen.

Madarak és fák napja

“...évente egy nap szenteltessék a madarak és fák védelmében.”

Ez az idézet Herman Ottótól, a sokoldalú magyar tudóstól származik, aki természettudományos munkássága mellett a magyarság hagyományos, ősi műveltségét, népi mesterségeit is kutatta és leírta. Ő alapozta meg a tudományos madárkutatást Magyarországon a Magyar Ornitológiai Központ megalapításával. 1906 óta a természet ünnepeként tartjuk számon május 10.-ét. Az emberek már ősidők óta különös vonzalmat éreznek a madarak és fák iránt. A “Madarak és Fák Napja” mégis az egész természet ünnepe, amikor mi, emberek azt ünnepeljük, hogy testvérei vagyunk minden élőlénynek a Földön.

Óvodánkban ezen a napon fejeződik be a csoportok részére május elején meghirdetett papírgyűjtő verseny, amelynek célja, hogy az újrahasznosított papírhulladékkal minél több fát mentsünk meg a kivágástól.

Gyermeknap, családi nap

Kétség kívül ez az egyik nap amit a gyerekek legjobban várnak óvodánkban. Színes programokkal, sok mókával, kacagással igyekszünk felejthetetlenné tenni számukra ezt a napot. Délelőtt különböző vetélkedőkön tehetik próbára erejüket, ügyességüket az apróságok, délután pedig már a szülőkkel együtt táncolhatnak a “táncházban”, megtekinthetik az óvó nénik szórakoztató mese előadását, együtt énekelhetnek a “sztárvendégünk“koncertjén. Közben az Árnyas-kertben a szülői csapatok a főzőverseny keretében ízletesebbnél-ízletesebb ételkülönlegességeket készítenek, melyet közösen fogyaszt el az óvoda apraja-nagyja.

Évzáró, ballagás

A nevelési év végén, tartjuk az évzáró ünnepséget, amelyen belül elbúcsúztatjuk az iskolába ballagókat. A ballagók tarisznyájába pogácsa, fénykép, homok az óvoda udvaráról és apró emléktárgyak kerülnek. Az iskolába készülők műsorral búcsúznak az ovitól, a kisebbek pedig versekkel teszik emlékezetessé ezt az ünnepet.

Film
Árnyas Óvoda bemutató film
Hírlevél feliratkozás
e-mail cím: