ÁrnyasnetÁrnyas TúraTúráinkról → Pattanjunk kerékpárra!

Pattanjunk kerékpárra!

Reggel van. Veresegyház egy újabb napra ébredt. Mindenki igyekszik, ki óvodába, ki iskolába, ki munkába. Nagy a forgalom, az autók lépésben araszolnak. Veresegyház az elmúlt években rohamos változáson, fejlődésen ment keresztül. Rengetegen költöztek ki Budapestről egy kellemesebb, élhetőbb, nyugodtabb élet után vágyva. A gyönyörű természeti környezet, a friss levegő emberek ezreit csalogatja ide. A lakosság számának növekedése azonban maga után vonja a gépjárművek számának drasztikus emelkedését is.

A veresi forgalom
Hajdanán madárcsicsergés, lovak patáinak dobogása, templom harangjának kongása, szél susogása, kakas kukorékolása jelentette a város zaját. A természet lakói csendes békéjükben, zavartalanul tehették dolgukat. A munka elvégzése azonban ekkor sem váratott magára, az emberek gyalog, lovon, lovaskocsin, kerékpáron indultak útnak. Ma a természet hangját felváltotta a gépkocsik motorjának zúgása, a harangszót az autók dudáinak tülkölése, a kipufogók pattogása.
A fejlődés viszont szükséges és megállíthatatlan. Fejlődés vagy nyugalom? Dilemma ez vagy csak emberi hozzáállás kérdése?

Az Ivacsi - tó békéje

Kerékpárút
Autósként talán többen tapasztaltuk, hogy az idősebb veresiek még szívesen kerekeznek ügyük intézéséhez, s ilyenkor szlalomozva, bosszankodva próbáljuk kerülgetni őket. S kinek van igaza? Nekem - mondhatja joggal mindkét fél.
De ha igazán szívemre teszem a kezem, azt is kérdezhetném: hol vannak a többi természet védő, egészségesen élő, sportot kedvelő kerékpárosok? Hol vannak a gyerekek, akik úgy szeretnek bicajozni? S az iskolába is talán boldogabban kerekeznének? De melyik szülő meri őket biztonsággal elengedni az autók forgataga közé?
E probléma megoldását a kerékpárutak jelenthetik.

Épül az új kerékpárút
2009 őszén a "Kerékpárforgalmi hálózat fejlesztése Veresegyházon" című Európai Uniós pályázaton az önkormányzat támogatást nyert 1,8 km új gyalog és kerékpárút építésére. A cél a város egyik főút forgalmának részben történő kiváltása, valamint a leendő Vác- Gödöllő kerékpárforgalmi úthoz való kapcsolódásnak a kiépítése. Ezáltal elérhetővé válik a nagy lakószámú övezetekből az Általános Iskola, Misszió Egészségügyi Központ, Óvoda, Bölcsőde, Városközpont, Bevásárlóközpont, Orvosi Rendelők, Polgármesteri Hivatal. Lehetővé válik a kistérségben élők számára, hogy ne csak gyalog és ne csak motorizált közlekedéssel érhessék el a kistérségi szolgáltatásokat a városban, hanem biztonságosan kerékpárral is. Ehhez viszont a fontosabb csomópontoknál a kerékpártárolók nélkülözhetetlenek.

Kerékpártárolók az iskolánál

Bringára fel!
De míg a kerékpárutak épülnek, addig se tétlenkedjünk, pattanjunk kerékpárra, s a csendesebb utcákon haladva ismerjük meg Veresegyház nevezetességeit, melyekkel igencsak bővelkedik a város.
Könnyen eljuthatunk a város határában lévő Medvefarmhoz, Közép - Európa egyetlen medvemenhelyéhez, s a központban található tavakhoz, melyeket körbekerekezve nemcsak megnyugvásra, csendre, friss levegőre számíthatunk, hanem páratlan természeti kincseket is felfedezhetünk.

Film
Videó Túra
Hírlevél feliratkozás
e-mail cím: