ÁrnyasnetÁrnyas TúraVeresegyház és környéke → A veresegyházi medvék

A veresegyházi medvék

Ki ne hallott volna a város nevezetességéről, a Medveotthonról?! Habár lakói nem őshonosak, többségük 12 éve élvezi Veresegyház vendégszeretetét és a látogatók szűnni nem akaró csodálatát.

Pihe-puha ágyikóban


Medveotthon

A Veresegyházon élő medvék igencsak hányatott sorsúak voltak, mielőtt ügyük rendeződött volna, s végül elfoglalhatták méltó helyüket a város határában.
Kezdetben Kósa József gondozta őket, s a számtalan filmben főszerepet játszó állatokat betanító filmes tartotta Gödöllőn az állatokat a MAFILM egykori elhagyott telepén. Oda is hosszas vándorlás után jutott el imádott medvéivel. Ám az állatokat mérhetetlen szeretettel tartó Kósa mindennapi szélmalomharcot vívott a hatóságokkal, hogy védenceit, a különböző állatkertekből kiselejtezett, magánszemélyektől elkobzott medvéket és farkasokat méltó környezetben nevelje, tanítsa. Végül, mint Don Quijote, alulmaradt a harcban. Az 1990-es évek második felében Veresegyházra költöztek, ám Kósa egy idő után a nem megfelelő higiéniás körülmények okán elvesztette kedvenc medvéit.
Az állatok igazi felemelkedése 1998. november 24-én kezdődött, akkor nyílt meg Közép-Európa egyetlen medvemenhelye. Az immár tizenkét éve dinamikusan fejlődő mackópark igazi sikertörténet, évente mintegy félmillióan látogatják.

Három és fél hektáros egybefüggő kifutójában kedvére játszhat a 39 barnamedve. Kuli Bálint irányításával két mesterséges tavat alakítottak ki, melyet időről időre újratöltenek. Ez biztosítja ivóvizüket, s egyben fürdőzési lehetőségüket is. A medvék a tavakba telepített kárászokkal kedvükre játszhatnak, megfogni nem nagyon tudják őket.
A természetes élőhely minél tökéletesebb reprodukálása érdekében másfél hektáros fenyves biztosítja az elrejtőzés, és a fára mászás lehetőségét. A területen nyolc darab szűk bejáratú, de öblös mesterséges barlangot alakítottak ki számukra. Egy-egy barlangban két-három medve is hűsölhet, s télen is ide vonulnak vissza jól megérdemelt hosszú szundikálásukra.
Azonban minden állatnak kivívott territóriuma és rangsora van, így etetésüknél ezt mindenképpen figyelembe kell venni. A nyári időszakban a kifutó dús növényzetét, rügyeket, gyökereket eszegetnek.

A Medveotthon büféjében az állatoknak csemegét - répát, mézet - lehet vásárolni, a mézhez hosszú nyelű fakanalat biztosítanak térítésmentesen. A macik elképesztő ügyességgel nyalogatják le a finom mézet a hosszú fakanalakról, etetésük igazi felhőtlen szórakozás felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. Nem beszélve a mackókról…

A veresegyházi Medveotthon más állatoknak is segítségül szolgál. 2000 nyarától farkasok "telepedtek" itt le. 19 szürkefarkas és 1 fehérfarkas él a 1,5 hektáros, dús növényzetű területen, mely kiváló rejtekhelyet biztosít számukra. Elkészült egy 120 m2 - es, 2 m mély tó is, hogy minél természetesebb közegben érezhessék magukat.
Egymás között falkákba tömörültek, s a rangsorok náluk is jól megfigyelhetőek.
A medvéken s farkasokon kívül az Állatkert segítséget nyújt megunt mosómedvéknek, és fajmegmentés céljából röpképtelen gólyáknak egyaránt. A Hortobágyi Nemzeti Park után ez a második legnagyobb gólyamentő hely, mely körülbelül 20-25 állandó lakót tud befogadni.Film
Videó Túra
Hírlevél feliratkozás
e-mail cím: