ÁrnyasnetÁrnyas KertÁllataink → A vadászgörény pár

A vadászgörény pár

A görények odúja eltorlaszolva szalmával, csak orruk hegye látszik ki. Nem tudom lefényképezni. Laci bácsi, az állatok gondozója segítségemre siet. A ketrec ajtó kinyílik, az ennivaló megteszi hatását. A görénypár már a bejáratnál tolakszik, hogy a finom falat az övék legyen. Hamm, bekapják, s máris elfutnak vele, de a pocak hamar visszahajtja őket. Két lábra állva lesik, pottyan - e még le valami finomság.

A vadászgörény (Mustela putorius furo), a közönséges görény, illetve a mezei görény rokona, amelyek Európa legtöbb országában előfordulnak. Körülbelül 2500 éve háziasították. Évszázadokon át a görényeket főleg vadászatra használták, többnyire patkányra, egérre, üregi nyúlra vadásztak vele.
Ragadozó, emlős állatok, a menyétfélék családjába tartoznak. A közönséges görény bundája sötétbarna, pofája fehér, „bandita maszkkal” a szeme körül, a mezei görény színezete világosabb. A vadászgörény eredetileg a mezei görénynél is világosabb bundájú, háziasított alak, azonban mára már, egyéb színű (vadas, albínó, ezüst, bézs, blackself) és mintázatú egyedek is megjelentek.

A vadászgörénynek hosszú, nagyon hajlékony teste, és rövid lába van. A görény testhossza: 30-46cm. A farok hossza: 12,5 - 14cm. A hím jóval nagyobb, mint a nőstény. Míg a nőstények a testsúlya 60-80 dkg, a hímeknél ez 1,5-2 kg.

A görények napi 14-18 órát alszanak, de amikor ébren vannak nagyon aktívak. Szürkületi állatok, hajnalban és alkonyatkor aktívak.


Ivarérettségét kb. 7-12 hónapos korára éri el, amit a bunda pézsmaszagának felerősödése jelez. A párzási időszak február és április között van, a vemhesség 40-43 napig tart. A nőstény néha kétszer is ellik évente. Egy alomban 5-10 utód születik. Születéskor méretük körülbelül kisujjnyi. Az első 3-4 hétben anyjuk tején élnek, ezután kezdi anyjuk hússal táplálni őket. Körülbelül 5-11 évig élnek.

Végbélnyílásuk mellett kétoldalt található két, pézsmaszagú váladékot termelő mirigy, melyet akkor használnak, ha a területüket jelölik, vagy veszélyben vannak. Innen ered a „büdös, mint a görény” elnevezés.
A görények általában imádják az édességet (mazsolát, banánt, szőlőt, mogyorókrémet, gabonapelyheket). Ilyesmit egyáltalán nem, vagy csak nagyon ritkán szabad nekik adni, mivel magas cukortartalmuk cukorbetegséget vagy más problémát okozhat.

Film
Videó Kert
Hírlevél feliratkozás
e-mail cím: