ÁrnyasnetÁrnyas KertÁllataink → Házi nyulaink

Házi nyulaink

A gyerekek nagy kedvencei az Árnyas Kert lakói között a mesék és rajzfilmek hősei, a nyuszik. Ezekben gyakran bátrabbnak mutatkoznak, mint a valóságban, de így is sok örömet nyújtanak a nagy fülű, sok színű, barátságos jószágok.

A házinyúl (Oryctolagus cuniculus var. domestica) az európai üregi nyúl háziasított változata. Az üregi nyúl Észak-Afrikában és a Pireneusi-félszigeten volt őshonos.
Növényevő állatok, 4 metszőfoguk van. Rágóizmaik igen fejlettek, fogaik folyamatosan nőnek, amiket koptatniuk kell, ezért rágcsálnak.
A kifejlett házinyúl tömege 1,5 kg-nál kezdődik, de vannak olyan óriásnyúl fajták amelyeknek a súlya elérheti akár a 12 kg-ot is. A testének hossza: 30-70 cm.

A házinyúl testfelépítése, mint a legtöbb emlősállatnál, fej, törzs és végtagok. Végtagjai, a mellső és a hátsó lábak jellegzetesen az ugráló helyváltoztatás céljára módosultak. Szorosan a testhez simulnak. A mellső végtagok rövidebbek. A végtagok rövid ujjakban és erős karmokban végződnek.

Fején található jellegzetes hosszú füleivel igen jól hall és ezen keresztül adják le a felesleges hőmennyiséget is. Egymás között az emberek számára nem, vagy csak alig hallható hangokkal kommunikálnak. Minden nyuszit óvni kell a túlzott melegtől.


Az orrnyílások mellett tapintó „bajusz” szőrök találhatóak. A nyulak szeme viszonylag nagy, periférikus látásuk oldalra kiváló. Az orrmozgatás a szaglás elősegítésére, de kommunikációra is szolgál. A nyulak álla alatt található egy mirigy, amelynek váladékával megjelölik (álldörzsöléssel) a sajátjuknak ítélt dolgokat. Ez a szag az ember számára nem érzékelhető.

A nyulak fajtától függően 4-6 hónapos korban válnak ivaréretté. Az anyanyúl 30 napi vemhesség után, 6-8 kisnyulat (nyúlfit) hoz a világra. A szülést megelőzően az anyanyúl fészek építésbe kezd, amit saját mellkasi, alhasi szőrével bélel ki. Az újszülött kisnyulak még teljesen magatehetetlenek, szinte csupaszok, testüket csak vékony piheréteg borítja. Valódi szőrük csak 4-5 nappal a megszületésük után kezd kinőni. Szemük a 10. nap környékén nyílik ki. A fészekből háromhetes kor tájékán másznak ki először.
A csöppnyi nyúlfiak 4-6 hetes korukig szopnak, de már 3 hetes korukban kóstolgatják a gyenge fűféléket.

A házi nyulak jól eltarthatóak a különböző kerti zöldféléken. A levágott fű, a gyomok egy része, a sárgarépa lombja, s persze a répa is, a különböző zöldségfélék, a káposztafélék mind kiváló eleségek a nyulak számára. Gyümölcsöt csak kis mennyiségben adjunk, mert a magas cukortartalmuk miatt hizlalnak, illetve nagy mennyiségben a lédús takarmányok hasmenést okoznak. Nélkülözhetetlen számára a széna. Erre télen-nyáron szüksége van. Csak a széna tartalmazza azt a rostmennyiséget, ami a nyúl emésztését egészségessé teszi.

Film
Videó Kert
Hírlevél feliratkozás
e-mail cím: