ÁrnyasnetÁrnyas KertAktualitások → Édes mostohák avagy szenzáció az Árnyas Kertben

Édes mostohák avagy szenzáció az Árnyas Kertben

Tél volt és hideg. Mindenki meleg helyre húzódva figyelte a hóesést. Valahol, egy kis odúban azonban négy kis tojás várta az éltető, életmentő meleget, de nem jött. Mi lesz velük?
De kezdjük az elején.

Az Árnyas kerti madárröptében vígan éldegélnek a papagájok. Közülük két lány, az egyik sárgás színű, legyen az ő neve Sárgika, s egy kék, akit hívjunk Kékikének. Mindketten hullámos papagájok.
A hímek hárman vannak, kettő közülük zöld hullámos papagáj, az egyiket - aki a történet szempontjából fontos - nevezzük Zöldikének. A harmadik fiú, akinek termete jóval nagyobb a többihez képest, az énekes papagájok fajához tartozik. A madárka gyönyörű, élénk zöld színű s hátán vörös foltot visel. Legyen ő Foltika.


A szakirodalom azt írja, a hullámos papagáj mivel abszolút békés természetű madár, együtt tartható más papagájfajokkal is, viszont félteni kell őket a nagyobb fajoktól. Az Árnyas kerti madaraknál azonban más a helyzet. Az apróbb termetű hullámos fiúk a harciasabb kedvűek, szeretik fitogtatni erejüket, de énekesünk, a nagy testű Foltika lágy szívű, kedves, gondoskodó fajta.

A papagájok mikor eljön az idő, párt választanak maguknak, családot alapítanak, s kitartanak egymás mellett jóban rosszban.

Történt valamikor régebben, hogy Zöldike és Sárgika szerelembe estek, s ez történt meg Kékike és Foltika esetében is. Az ő románcuk azonban elég különleges, hiszen más fajhoz tartoznak. Ennek ellenére megkedvelték egymást, azóta is együtt vannak, de gyermekük nem született.
A másik pár, Zöldike és Sárgika kapcsolatának gyümölcsei ez év februárjának közepe táján meg is érkeztek. A mama négy kis tojást rejtett el gondosan a madárröpte odújában. Egy ötödik is érkezett volna, de sajnos ez Sárgika életét követelte. A madár elpusztult, a négy aprócska tojás árván maradt, s didergett a téli hidegben. Meleg híján rájuk is a pusztulás várt.

S ekkor olyan dolog történt, mely ritkaság számba megy az állatok világában.
Kékike és az énekes papagáj, Foltika örökbefogadták a négy kis árvát. Kékike, mivel csak ő fért be az odú kerek kis nyílásán vállalta, hogy testének melegével kikölti a tojásokat. Gondosan vigyázott rájuk, s ez idő alatt Foltika szorgosan etette a pótmamát. Igencsak ritka dolog, hogy egy más fajhoz tartozó egyed felvállalja a pótszülő szerepét. De itt, az Árnyas Kert madárröptéjében megtörtént.

Kb. 3 hétre rá ki is keltek az apróságok, akik közül kettő pár nappal ezelőtt elhagyta a biztonságos kis kuckót.
Kékike és az énekes papagáj ugyan mostoha szülők, de édes gyermekükként nevelik az apróságokat. Foltika csőréből még mindig etetgeti a kirepült fiókákat, s tanítgatja őket az önálló életre.


Kékike gondosan visszajár a két bentlévőhöz, de kíváncsian kukucskál ki az apró ablakon figyelve a kinti eseményeket.
A hullámos fiú papagájok néha harciaskodnak a két új jövevénnyel. Ja, a féltékenység! Ilyenkor Foltika segítségükre siet, s rendre utasítja a "kakaskodókat".

Fotóalbum


Foltika tette szokatlan és példaértékű. Köszönet neki, hogy szemtanúi lehettünk egy ilyen ritka cselekedetnek, mely nemcsak az állatvilágban nagyszerű, de az emberi tulajdonságok között is igencsak megállja helyét.

Hírlevél feliratkozás
e-mail cím: