ÁrnyasnetÁrnyas KertÁllataink → Vöri, a mosómedve

Vöri, a mosómedve

A mosómedve (Procyon lotor) eredetileg Észak- és Közép-Amerika vízközeli vidékeinek a lakója, prémje miatt azonban Európában és Ázsiában is nyíltak mosómedvefarmok, és az elszökdösött példányok a helyi körülményekhez jól alkalmazkodva elszaporodtak.
Németországban ma már több mint egymillió mosómedve él. Mára hazánk nyugati felén is egyre gyakoribb vendég, különös veszélyt jelentve a helyi társulásokra nézve.

Az Árnyas Óvoda kertjének egyik kedvenc lakója a mosómedve. A hűst adó fák lombja alatt kialakított kis tó mellet éldegél, ahol buzgón mossa ennivalóját.
Nevével ellentétben a mosómedve nem a medvefélék családjába tartozik, különálló családot alkotnak, melybe mai ismeretek szerint összesen 18 faj tartozik.
A mosómedve elnevezés az állat azon szokásából ered, hogy táplálékát először jellemzően bemártja a vízbe, majd alaposan megtapogatja, mintha csak megmosná. Nem válogatós, szinte bármit elfogyaszt. Táplálékát elsősorban gyümölcsök, termések, magvak, ízeltlábúak, csigák, halak, rágcsálók, kétéltűek, madarak, madártojások alkotják.

Az emberek közelségét is kiaknázza: rendszerint átkutatja a szemetet, kidobott ételek után kutatva.
A mosómedvék bundája szürkésbarna, a hasi oldalon fehéres. Jellegzetes a farok fekete-fehér gyűrűs csíkozása, illetve a szemek feletti fekete „bandita” álarc. A fej alakja rókaszerű, orra és fülei hegyesek, ötujjú mancsai rendkívül ügyesek, szinte kézként bánik velük.
A mosómedve testhossza: 50-70 cm. Farka: 20-25 cm. Súlya: 2-12 kilogramm, mely tömegnek nagy részét az elraktározott zsír (főleg a hidegebb éghajlaton élő állatoknál) teszi ki. A hímek kissé nagyobbak.

Ha módja van rá, legtöbbször a magasban pihen a fák lombkoronái között. Jellegzetessége, hogy fáról fejjel lefelé ereszkedik le. Kiváló mászó és úszó. Meglepően gyors, akár 25 km/h-s sebességű futásra is képes. A mosómedve alapvetően éjszaka aktív, magányos faj. Hallása kitűnő, látása éjszaka sem hagyja cserben.

A párzási időszak februártól júniusig tart. Ilyenkor a pár egy darabig akár együtt is maradhat, de a párzást követően útjaik elválnak. A vemhesség 63-65 napig tart, ezt követően jön világra 3-7 vak kölyök. Az utódok szeme kb. háromhetes korukban nyílik ki. Ezt követően már anyjukkal tartanak táplálékszerző útjain. A kis mosómedvék az első telet anyjukkal töltik, és a következő tavaszon hagyják el a szülői fészket. Jó körülmények között akár 16-21 évig is elélnek.

Film
Videó Kert
Hírlevél feliratkozás
e-mail cím: