ÁrnyasnetÁrnyas KertAktualitások → Csincsilláknak adott otthont az Árnyas Kert

Csincsilláknak adott otthont az Árnyas Kert

Két új csincsilla érkezett az Árnyas Kertbe. Ezek a pufók, szürke mókushoz hasonlító barátságos kis rágcsálók Amerika felfedezésével, az Andok-hegységből indulva kezdték meg hódító körútjukat csakúgy, mint kollégájuk, a tengerimalac. Otthont itt is a tengerimalacok társaságában kaptak, így ismerős arcot látva talán könnyebben megbarátkoznak új lakhelyükkel.

Nevüket a chincha indiánokról kapták, akik vadásztak rájuk, húsukat megették, bundájukat pedig ruhaként, takaróként használták. Észak-Chilén kívül ma már ritkán lehet velük találkozni az Andokban. A csincsillákat kíméletlenül vadászták, mára veszélyeztetett fajjá vált. Védelmük érdekében hozott törvényeknek köszönhetően 1970 óta lassan újra nő a számuk.


Az állat fej-törzs-hossza 25-26 centiméter, farokhossza 17-18 centiméter és testtömege 420-600 gramm.
Bundája sűrű, puha és jól védi a hidegtől. Szőre szürke színű, selymes tapintású, puha. Minden szőrtüszőből legalább 40 szőrszál nő ki. Testének felső része gyöngyszínű szürkésfehér vagy ezüstszürke, melyen enyhén erezetes minta található. A hasoldal világosabb. Nagy fején széles pofa és nagy fekete szemek vannak. A hosszú, serteszerű bajusz lehet fekete vagy fehér. A nőstény bajsza sokkal hosszabb, mint a hímé.
Füle lekerekített hegyű és elálló, kiváló hallást biztosít az állatnak.
A hátsó végtagok hosszúak és izmosak. Az ujjak végén puha párnácskák találhatók, ezek védik a lábat a sziklák között.

Farka hosszú és bozontos, melyen a szőrszálak hosszabbak és durvábbak, mint a bunda többi részén levők; színük fekete vagy barna.
A csincsillák a legtisztább, legbarátságosabb kisállatok közé tartoznak, és naponta fürdenek! Persze nem vízben, hanem egy speciális kvarcmentes homokban, így lesz jó a közérzetük, gyönyörű tiszta és fényes a bundájuk.

Táplálékuk fűfélék és lágyszárú növények, magokkal, gyümölcsökkel táplálkoznak. Nagyon fontos nekik a szárított, pormentes réti széna, bár a lucernát sokkal jobban szeretik, s mindamellett sokkal egészségesebb.
Az, hogy megeszik-e a zöldségeket, teljesen csincsillafüggő. Elvileg szeretik a répát, szőlőt, dinnyét, de nagyon óvatosan füvet, salátát, káposztát vagy más zöldeket is adhatunk nekik.

A csincsilla társas lény, és egy életre választ párt magának. A nőstény akár háromszor is képes elleni egy évben. A vemhesség körülbelül 110 napig tart, ennek végén a nőstény 1-4 utódot hoz a világra.
Az állat 10 - 15 évig is elélhet, de vannak 20 éves matuzsálemek is.
Kedvelt háziállat.

Hírlevél feliratkozás
e-mail cím: