ÁrnyasnetÁrnyas KertAktualitások → Irma, a törpenyúl új otthonra lelt

Irma, a törpenyúl új otthonra lelt

Pénteken Heni néni nagy örömet szerzett kis ovisainak. Egy barna színű, oroszlánfejű törpenyulat hozott új lakónak az Árnyas Kert tapsifülesei közé. Mielőtt bekerült volna új társai közé, a gyerekek gondosan szemügyre vették Irmát, a kis szőrmókot.


Talán azért is okozott ekkora boldogságot az új jövevény, mert oly apró, és nem is nő akkorára, mint házi társaik. A törpenyúl felnőtt korában sem haladja meg a 1,5 - 2 kg - ot, ezért manapság elég gyakori otthoni házi kedvenc válik belőle.
A kis állatka ott lapult hordozója egyik sarkában, várva mi is fog vele történni. A gyerekek is be - bekukucskáltak, egymást méregették. Vajon ki izgul most jobban? Aztán az ovisok körbeültek a szőnyegen gondosan vigyázva arra, hogy egy csöpp rés se maradjon lábaik között, nehogy a kis négylábú meglóghasson.
Végre Heni néni kivette Irmát ideiglenes kuckójából, s a kör közepére tette. A nyuszi hol egyik, hol másik gyerkőc lábainál lapult meg menedéket keresve, így mindenki óvatosan megsimogathatta selymes bundáját. Arra nagyon vigyáztak, hogy ne hangoskodjanak, nehogy még jobban megijedjen az amúgy is riadt állat.

Aztán megérkezett Laci bácsi, az állatok gondozója, hogy átvigye Irmát az Árnyas Kertbe a többi füles közé. A gyerekek búcsút intettek kedves kis barátjuknak, s megbeszélték, hogy majd később meglátogatják otthonában, megnézik, hogyan illeszkedett be új környezetébe.
Irma, ahogy betette lábait a nagy ketrecbe, kicsit félszegen, ámde kíváncsian szaglászott végig mindent, ismerkedett kis világával. A többi nyuszi épp enni kapott, így ők egyelőre fülük botját nem mozdították az újonnan érkező felé. Őket most a hasuk jobban lekötötte..

Az állatok szeretete nem ritkaság a gyermekek körében. Az Árnyas óvodások közül többen büszkélkedhetnek kis kedvenceikkel, melyeket néha csoporttársaiknak is szívesen megmutatnak. Az óvoda is örömmel veszi ezeket a kezdeményezéseket, hiszen a tudatos környezeti nevelés, a növények, állatok megismerése, szeretete, tisztelete fontos célkitűzése az intézménynek. Ezért jött létre az Árnyas Kert is, ahol különféle fajok együttélését, jellemzőit, szokásait ismerhetik meg a gyerekek, s részt vállalhatnak az állatok gondozásában is.
Bekukkantást nyerhetnek a tyúkok, kacsák életébe, láthatják a tarka tollú papagájokat, a kecses balkáni gerléket, a félénk, de játékos tengerimalacokat, a fürge görényeket, a dolgos mosómedvét, s talán mindenki kedvenceit, a nagyfülű nyuszikat.


Az ovisok mindig nagyon boldogok, ha kis állatokkal barátkozhatnak. Itt az óvodában azok a gyerekek is kiélhetik hozzájuk fűződő vonzódásukat, akiknek otthon nincs lehetőségük állattartásra. Ők is megismerkedhetnek az állatok szokásaival, gondozásukkal, táplálkozásukkal, viselkedésükkel egyaránt.

Fotóalbum


Hírlevél feliratkozás
e-mail cím: